Condensatieketel: veelgestelde vragen

Om de condensatieketel te kiezen die het best aangepast is aan uw noden.

 • voor- en nadelen verwarmingsinstallaties
  Met de juiste ketel kan je heel wat besparen op jouw energiefactuur. Maar hoe kies je dan precies de juiste verwarmingsketel? In dit artikel zetten we de verschillende types ketels op een rijtje en bekijken we hun voor- en nadelen.

  Sinds 26 september 2015 is een condensatieketel de standaard in België. Met een niet-condenserend model is het immers erg moeilijk om aan de wettelijke normen te voldoen. Als je een nieuwe boiler plaatst of een oude vervangt, kiest je dus best een condenserende aardgas- of stookolieketel. Het rendement van condensatieketels is aanzienlijk hoger dan dat van klassieke boilers. Zo wordt het erg makkelijk om jouw energiefactuur te doen dalen.

  Lees ook ons artikel Condensatieketel: hoe werkt het en wat is het rendement.

  Gasketels of mazoutketels of warmtepompen

  De eerste keuze die je moet maken, is die tussen een aardgasketel of een mazoutketel. Bij renovatieprojecten in kleinere woningen zien we dat ongeveer 90% toch de omschakeling maakt naar een aardgasketel. Dat is niet onlogisch als je weet dat een mazoutketel in aankoop een stuk duurder is dan een toestel op aardgas. Bovendien zit je met de rompslomp van een mazouttank die om de zoveel tijd bijgevuld moet worden en een verplicht jaarlijks onderhoud. Een aardgasketel moet slechts tweejaarlijks onderhouden worden.

  Bij nieuwbouwprojecten kiest nagenoeg niemand nog voor een mazoutketel omdat er nu andere alternatieven op de markt zijn, zoals warmtepompen. Anno 2017 is een warmtepomp echter nog niet voor elke woning geschikt. In sommige (vaak oudere) woningen is een hybride of bivalente installatie, bestaande uit een cv-ketel en warmtepomp, meer aangewezen dan een alleenstaande warmtepomp.

  Het grote voordeel van een mazoutketel is dat je een grote hoeveelheid mazout kan aankopen op het moment dat de prijs laag staat. Daardoor waren de stookkosten in het verleden vaak lager dan bij aardgasketels. De toekomstige evolutie van de mazout- en aardgasprijzen is echter moeilijk te voorspellen.

  Combiketel vs. ketel met boiler

  Aardgasketels bestaan in verschillende modellen. Combitoestellen zorgen voor de verwarming van de woning en via een ingebouwde doorstromer ook voor de productie van warm sanitair water. Bij de solomodellen staat de cv-ketel in voor de verwarming en wordt deze gecombineerd met een warmwaterboiler naast de ketel. Er bestaan ook wandketels met een ingebouwde boiler.

  Het voordeel van combiketels met doorstromer is dat ze compacter, zuiniger en goedkoper zijn dan cv-ketels met een boiler. Daartegenover staat dat ketels met een boiler in tegenstelling tot combiketels onmiddellijk warm water geven met een groot debiet. Bovendien heb je bij boilermodellen geen last van temperatuurschommelingen als er op meerdere plaatsen tegelijk warm water wordt gevraagd, zoals bij combitoestellen wel het geval kan zijn. Uiteraard dien je bij ketels met een boiler rekening te houden met de afmetingen van het warmwatervat, want op is op!

  Offerte nieuwe ketel

 • Hoe werkt een condensatieketel?
  In een condensatieketel wordt, in tegenstelling tot bij een klassieke verwarmingsketel, de warmte van de rookgassen gerecupereerd. Daardoor is deze ketel bijzonder energiezuinig. Hoe werkt zo’n ketel eigenlijk? En zijn er nog andere voordelen?

  In België was de ruimte in huis waar de verwarmingsketel staat vaak ook de wasruimte. Daar was een goede reden voor: ouderwetse ketels genereren immers heel wat omgevingswarmte en die kan nuttig worden gebruikt om de was te drogen.

  Boven de honderd procent

  Maar de technologie van dit soort verwarmingsketels is allang voorbijgestreefd. Met een rendement van gemiddeld 88 procent gaat er immers te veel warmte verloren, warmte opgewekt met energie waarvoor jij keurig hebt betaald.

  Lees ook ons artikel : Klant getuigt: installatie van een condensatieketel bij Luminus

  Sinds de energiecrisis in de jaren 1980 is de hoogrendementsketel in zwang gekomen. Die heeft weliswaar een hoger rendement (ongeveer 92 procent), maar ook bij deze ketel gaat er toch nog heel wat warmte verloren.

  Warmterecuperatie

  Dat is niet zo bij de condensatieketel, die een rendement kan halen tot zelfs 109 procent. De condensatietechniek houdt in dat de warmte die in de rookgassen aanwezig is wordt gerecupereerd – bij klassieke ketels verdwijnen die gassen gewoon via de schoorsteen.

  Dat betekent dat een condensatieketel ook geen schoorsteenaansluiting nodig heeft – nog een voordeel! De rookgassen kunnen worden afgevoerd met behulp van een ventilator via een afvoerkanaal, terwijl door een ander kanaal verse lucht wordt aangevoerd.

  Modern design

  Aan een condensatieketel – die natuurlijk wel wat duurder is dan een klassieke ketel – kleven dus heel wat voordelen. Doordat een schoorsteen niet noodzakelijk is, kan je hem installeren waar je wil. Sommige exemplaren hebben tegenwoordig trouwens een dermate modern design dat je jouw ketel niet meer ergens hoeft ‘weg te steken’. De nieuwste modellen passen zelfs naadloos in een modern interieur.

  Slimme sensoren

  Maar hét grote voordeel blijft natuurlijk het energetische rendement. Doordat alle opgewekte energie integraal wordt gebruikt om water te verwarmen – je kan jouw condensatieketel bovendien ook nog eens combineren met een boiler voor warm water in het sanitair en de keuken – is de energiebesparing aanzienlijk.

  Een condensatieketel verwarmt ook, mits hij is uitgerust met slimme sensoren, heel zuinig. Een weersafhankelijke regelaar (een buitenvoeler) zorgt er bijvoorbeeld voor dat bij plotse temperatuursdalingen de ketel zeer vlug een signaal krijgt om (bij) te verwarmen – zelfs voordat de temperatuur in huis naar beneden gaat. Daardoor warmt de ketel traag op, op een lagere temperatuur en verbruikt hij minder. Het voordeel daarvan is dat de condensatieketel optimaal gebruik maakt van de condensatietechnologie en dus nog zuiniger wordt.

  Offerte nieuwe ketel

 • Verwarmingsketel kopen
  Het klinkt op het eerste gezicht misschien vreemd, een verwarmingsketel kopen bij een energieleverancier, maar toch is dat zo gek nog niet. Bij Luminus kan je immers rekenen op een vijfsterrenservice gekoppeld aan een meer dan correcte prijs. Bovendien beschik je over een glasharde garantie op jouw ketel.

  Met bijna twee miljoen klanten is Luminus een gevestigde waarde in het Belgische energielandschap. En deze klanten kunnen allemaal rekenen op een kwalitatieve dienstverlening. Volgens de Vlaamse energieregulator VREG verdient die service zelfs vijf sterren.

  Totaalservice en garantie op jouw ketel

  Als je bij ons een nieuwe verwarmingsketel bestelt, geniet je van een totaaloplossing: een snelle online offerte zonder afspraak, eigen technische teams die goed opgeleid zijn, en een (na)service om u tegen te zeggen. Bovendien beschik je bij Luminus over een glasharde garantie, want door de omvang van het bedrijf staat jouw waarborg in marmer gebeiteld.

  Omdat wij veel belang hechten aan jouw comfort en dat van jouw gezin, zorgen we voor een uitgebreide na-service. Zo kan je bij ons terecht voor het onderhoud van jouw ketel en bestaat er een dienst voor pechverhelpingvoor snelle interventies in geval van plotse schade aan jouw huis of aan de gas- en/of elektriciteitsinstallatie. We garanderen dat een technieker binnen de 24u bij jou langskomt, ongeacht op welk moment de panne plaatsvindt.

  Minder energie, minder uitstoot

  Dag in dag uit zijn we met energie bezig en hierdoor hebben we alle expertise in huis om jouw energiehuishouding te optimaliseren. Onze totaalservice omvat niet alleen jouw verwarmingsketel, maar jouw hele energieverbruik. Je koopt bij ons niet gewoon een ketel, maar een echte ‘verwarmingsoplossing’.

  Een deel van die oplossing is natuurlijk het verlagen van jouw energieverbruik, waardoor je meer bespaart en waardoor jouw persoonlijke CO2-uitstoot omlaag gaat. Deze gegevens kan je op eender welk moment raadplegen via My Luminus. In deze tool kan je gemakkelijk jouw facturen raadplegen, jouw energieverbruik opvolgen, jouw voorschot- en afrekenbedrag aanpassen, nieuwe diensten activeren, genieten van tal van kortingen, enzovoort. Op die manier bundelen we samen de krachten voor de strijd tegen de klimaatopwarming.

  Offerte nieuwe ketel

 • Installatie verwarmingsketel


  Bij Luminus kan je ook terecht voor de vervanging van je ketel. De moderne condensatieketels van Luminus zijn van uitstekende kwaliteit. Daardoor gaan ze niet alleen langer mee, maar helpen ze jou ook om energie te besparen – tot wel 35%. Een klant en een installateur getuigen.

  De klant (Ludo Van Overtveldt): ‘De installatie gebeurde snel en grondig’

  ‘Onze doorstroomketel, die we stoken op gas, was volledig stuk. We zaten dus compleet zonder verwarming (gelukkig was het zomer) en warm water. We wilden dus dringend een nieuwe ketel.’

  ‘We kennen Luminus goed, want we zijn er al jaren klant voor onze energie. Maar ik ben niet direct bij hen gaan aankloppen. Aanvankelijk speurde ik het internet af op zoek naar prijsvergelijkingen tussen nieuwe ketels en de kostprijs van hun installatie. Daarbij focuste ik sterk op de merken – want ik weet dat er een groot kwaliteitsverschil bestaat. Uiteindelijk zag ik op de webpagina van Luminus tot mijn eigen verbazing dat je er ook condensatieketels kon bestellen.’

  Lees ook ons artikel : Condensatieketel: hoe werkt het en wat is het rendement?

  ‘Natuurlijk weet ik ook wel dat Luminus die ketels niet zélf maakt of komt plaatsen – dat doet een professioneel installateur. Maar ik was wel aangenaam verrast door de dienstverlening van Luminus.’

  ‘Op een maandag in juli contacteerde ik Luminus en dinsdag stond er al een installateur bij ons om een bestek op te maken. Vrijdag werd de nieuwe ketel geplaatst en hadden we dus weer warm water.’

  ‘De plaatsing verliep heel grondig en netjes. De installateur heeft eerste de kapotte ketel verwijderd, vervolgens wat nieuwe leidingen gelegd en uiteindelijk de nieuwe condensatieketel geplaatst. Hij heeft de stookruimte ook heel netjes achtergelaten. En de oude ketel heeft hij meegenomen. Alles was in minder dan één dag geregeld.’

  ‘De installateur zal ons ook om de twee jaar verwittigen wanneer het tijd is voor het wettelijke verplichte onderhoud, dat we dan meteen door hem kunnen laten uitvoeren.’

  ‘Om iets te merken van de zuinigheid van mijn condensatieketel, is het nog wat te vroeg. Maar ik vertrouw erop dat de cijfers kloppen, want ik weet dat Junkers – de fabrikant van de Luminus-ketels – een uitermate betrouwbaar merk is.’

  De Luminus-installateur (Patrick Heyneman): ‘We proberen alles op één dag geïnstalleerd te hebben’

  ‘Wij beperken de hinder voor de klant tot het minimum. Onze ploegen vervangen de ketel op één dag. Alleen als er, bijvoorbeeld in een garage of een badkamer, wat breekwerk bij komt kijken, kan het soms twee dagen duren. Sowieso demonteren we de oude ketel en nemen we die mee – tenzij de klant dat natuurlijk liever niet heeft.’

  ‘Steeds meer klanten opteren voor een condensatieketel. Die zorgt ervoor dat een belangrijk deel van de uitstootgassen, die voor een groot deel uit waterdamp of condens bestaan, terug worden gewonnen om het afgekoelde verwarmingswater opnieuw te verwarmen. Er wordt dus niet alleen optimaal gebruik gemaakt van de geleverde energie, maar ook van de warmte in de rookgassen, die bij niet-condenserende ketels normaal gesproken verdwijnt in de lucht. Vandaar ook een rendement dat hoger ligt dan 100%, wat wil zeggen dat er geen bruikbare warmte verloren gaat, wel integendeel!’

  ‘Het is waar dat een condensatieketel een investering is. Maar de voordelen wegen duidelijk op tegen de kosten. Met onze ketels van Junkers (voor gas) en Viessman (voor mazout) halen onze klanten niet alleen de beste kwaliteit in huis die het langste meegaat, ze besparen ook nog tot 35% op hun energierekening.’

  ‘Binnenkort worden hoogrendementsketels verplicht in de hele EU. Natuurlijk zijn niet alle klanten hiervan op de hoogte, maar als we hen vertellen over deze zogeheten Ecodesignrichtlijn, merken we toch vaak dat hun voorkeur opschuift in de richting van een condensatieketel – als dat al niet het geval was. De verkoop van condenserende aardgas- en stookolieketels wordt de standaard in Europa. Het minimumrendement wordt hiermee omhoog geschroefd, met als gevolg een lager energieverbruik voor alle consumenten.’

  ‘Je kan een oude cv-ketel natuurlijk verder blijven gebruiken, maar wij raden het niet aan. Als de ketel ouder is dan 15 jaar, wordt hij beter vervangen. Met de aanschaf van een nieuwe condensatieketel zit je altijd goed.’

  Offerte nieuwe ketel

Calculez le prix pour...


Prijs berekenen voor...